• Dit event is voorbij.

Veenhartfilmclub

20 april, 19:30 - 23:00

Op vrijdag 20 april is er weer een Veenhartfilmclub. We gaan kijken naar ‘The Railway Man’

Van harte welkom!

The Railway Man

Beduidend minder verfilmd dan de gruweldaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in West-Europa plaatsvonden, zijn de vreselijke taferelen die zich in dezelfde periode in het Verre Oosten voordeden, veelal onder aanvoering van meedogenloze Japanners. The Railway Man vertelt het verhaal van de Britse ingenieur en legerofficier Eric Lomax.

Zijn eenheid capituleert in 1942 in Singapore en Lomax wordt samen met zijn legermaten als krijgsgevangene te werk gesteld bij de aanleg van de beruchte Birma-spoorlijn, de 415 kilometer lange spoorverbinding die de Japanners wilden realiseren van Thailand naar Birma. Indrukwekkende beelden van uitgemergelde, volledig bezwete lijven, zwoegend in de jungle, maken de mensonterende omstandigheden meer dan duidelijk. Lomax wordt betrapt bij het in elkaar knutselen van een radio. Afschuwelijke martelingen volgen, onder aanvoering van de jonge Japanner Nagase.

Deze beelden uit het verleden worden afgewisseld met beelden van veertig jaar later. Lomax lijkt een rustige, weloverwogen man geworden met een grote voorliefde voor treinen en spoorboekjes. Eveneens in de trein wordt hij verliefd op Patti, met wie hij al snel trouwt. Opgekropte emoties en post-traumatische stress zijn echter niet tegen te houden en Patti blijkt met een explosieve, diep angstige man getrouwd. Beetje bij beetje achterhaalt ze de waarheid, niet in de laatste plaats dankzij een krantenknipsel, waaruit blijkt dat Nagase nog leeft en toeristen rondleidt door de kampen waarin hij ooit als beul regeerde. Hereniging tussen Lomax en Nagase volgt, vol pijn en wrok. Er ontstaat grote verwarring over wraak versus vergeving. De belangrijkste zin van de film wordt uitgesproken: “Soms moet het haten ophouden.”

De frequente afwisseling tussen heden en verleden zorgt ervoor dat The Railway Man rommelig wordt. De karakters blijven vlak door een wankel scenario en zwakke regie. Daar kunnen zelfs de indrukwekkende historische feiten en Colin Firth – die in The King’s Speech nog glorieerde als stotterende koning – als Lomax niet alles aan veranderen.

The Railway Man is gebaseerd op boek van de echte Eric Lomax, die in 2012 overleed. Based on a true story, zo deelt de film bij aanvang dan ook mede. Niet geheel overbodig, want het verhaal eindigt met zoveel Vergevingsgezindheid (in dezen inderdaad met hoofdletter) dat het nauwelijks te bevatten is. De vlakke verfilming ten spijt, de boodschap van The Railway Man is hoopgevend, onuitwisbaar en van alle tijden.

De film start om 19.30 uur. Na de film nemen we de tijd om met elkaar over de film te praten.

Van hart welkom namens het Veenhartfilmteam.

Veenhartfilmteam
www.veenhartkerk.nl/veenhartfilm