“Ik heb echt mijn talenten in kunnen zetten om mijn medemensen te helpen.”

Uit liefde voor Jezus je omgeving omarmen. Dat is waar we als Veenhartkerk voor staan. Een aantal gemeenteleden geeft daar heel praktisch invulling aan. Zo zet slager Diederik van Vliet zich in bij zorgkwekerij De Sleutelbloem. Onder meer door hen twee varkens cadeau te doen.

“In de Veenhartkerk hebben we het vaak over het omarmen van onze omgeving. Dat idee sprak me aan. Via Marjan Heek kwam ik terecht bij De Sleutelbloem: een zorgkwekerij in mijn woonplaats Noorden. Sinds ongeveer twee jaar zet ik me ongeveer één dag per maand vrijwillig voor deze organisatie in.”

“De Sleutelbloem is een dagbestedingslocatie voor mensen die op de één of andere manier geen normaal werk kunnen doen. Omdat ze bijvoorbeeld zwakbegaafd zijn of verslaafd zijn geweest. Bij de Sleutelbloem kunnen zij helpen in de kwekerij en op de boerderij, maar er is ook een keuken en een techniekwerkplaats. In die werkplaats help ik één maandag per maand mee met de jongens die hier rondlopen. Ik help hen met het sleutelen aan auto’s en scooters. Ontzettend leuk om te doen, want dat is ook mijn hobby.”

Aan de praat
“Hoewel het eigenlijk mijn taak is om de jongens daar te helpen met hun werkzaamheden, merk je toch dat je al doende een beetje met ze aan de praat raakt. Je hoort wat hen bezighoudt en met welke problemen ze te maken hebben. Het zijn geen diepgaande gesprekken, maar toch merk ik dat het voor hen fijn is om hun verhaal kwijt te kunnen. Dat er iemand is die even naar hen luistert.”

Twee varkens
“Tijdens mijn werk daar, ving ik op een gegeven moment op dat er vroeger weleens varkens waren gehouden op de kwekerij. Omdat ik in het dagelijks leven slager ben, sprak dit me erg aan. Ik besloot daarom om de Sleutelbloem twee varkens te sponsoren.”

“De varkens zijn er gekomen met het idee om te worden grootgebracht én gegeten op de kwekerij. Voor één van de varkens is dat helaas niet gelukt. Hij werd ziek en overleed. Maar ook dat was leerzaam om te zien voor de deelnemers. Sommigen moesten er niets van hebben, maar anderen vonden het razend interessant.”

Geslacht en opgegeten
“Het andere varken, Spek genaamd, was na ongeveer een jaar groot genoeg om te slachten. Het slachten zelf heb ik laten doen in een slachterij, maar vervolgens heb ik het hele varken wel verwerkt in de keuken van de Sleutelbloem. Vier deelnemers hebben het vlees uiteindelijk verpakt en ingevroren, en uiteindelijk hebben de deelnemers het vlees tijdens de gezamenlijke maaltijden opgegeten.”

“Voor mij was het de eerste keer dat ik een heel varken in mijn eentje uitsneed. Maar voor veel deelnemers was het de eerste keer dat ze op deze manier te zien kregen hoe hun eten op hun bord terecht kwam. Toen ik bezig was kwamen sommige deelnemers heel voorzichtig om het hoekje kijken, terwijl anderen er met hun neus bovenop zaten. Het was voor hen ontzettend leerzaam om zo’n proces van dichtbij mee te maken.”

Niet te moeilijk doen
“Het mooie aan dit verhaal vind ik dat ik op deze manier echt mijn talenten heb kunnen inzetten om mijn medemensen te helpen. Sleutelen en vlees verwerken zijn misschien niet de meest voor de hand liggende talenten om in te zetten voor  je medemens, maar met een beetje creativiteit is het me wel gelukt en ik vond het nog leuk om te doen ook. Ik denk dat dit uiteindelijk voor iedereen mogelijk is. Je moet gewoon niet te moeilijk denken.”