“Het hebben van eten geeft zoveel rust”

Uit liefde voor Jezus je omgeving omarmen. Dat is waar we als Veenhartkerk voor staan. Een aantal gemeenteleden geeft daar heel praktisch invulling aan. Zo zet Wim Pol zich al een paar jaar in voor Voedselbank De Ronde Venen. Hij doet daar de intakegesprekken met mensen die in aanmerking willen komen voor een wekelijks pakket.

“Ik ben bij de Voedselbank terecht gekomen omdat ik iets praktisch zocht om te doen voor de mensen om me heen. Ik zocht nadrukkelijk naar een functie waarbij ik niet hoef te vergaderen, maar juist mijn handen uit de mouwen kan steken en concreet mensen kan helpen. Die plek vond ik bij de Voedselbank.”

Te weinig om rond te komen
“Voedselbank De Ronde Venen is er voor mensen die te weinig hebben te besteden om fatsoenlijk rond te komen. Deze mensen kunnen wekelijks op donderdag een pakket ophalen op onze locaties in Mijdrecht en Vinkeveen. Het pakket is bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. We vullen het met producten die we krijgen van plaatselijke winkeliers en sponsoren. Voor de diversiteit kopen we soms producten bij, of ruilen we met andere voedselbanken. Naast hun pakket kunnen deelnemers ook af en toe kruidenierswaren als wasmiddel of koffie krijgen, en eens per maand hebben we een kledingwinkeltje.”

Tachtig gezinnen
“Er zijn op dit moment ongeveer tachtig gezinnen in de Ronde Venen die wekelijks een pakket krijgen. Een deel daarvan bestaat uit vluchtelingen die nog wachten op een uitkering, of bijvoorbeeld mensen die net zijn gescheiden. Zij komen vaak tijdelijk. Anderen zitten in de schuldsanering, vaak omdat ze teveel onverantwoorde uitgaven doen of verkeerde toeslagen hebben aangevraagd. Dan zien we ze langere tijd.”

“Wanneer mensen bij ons worden aangemeld – meestal door de gemeente of een hulpinstelling – ga ik samen met een andere vrijwilliger bij hen langs voor een intakegesprek. We bekijken dan het financiële plaatje om te zien of de aanvragers in aanmerking komen voor de Voedselbank. Als ze schulden hebben, proberen wij ze te koppelen aan instanties die hen daarmee kunnen helpen.”

Twee weken zonder maaltijd
“Sommige gevallen zijn schrijnend. Er zijn soms mensen die al twee weken geen fatsoenlijke maaltijd meer hebben gegeten. Als die bij ons aankloppen geven we ze nog voor het intakegesprek een pakket met eten. Het is wonderlijk om te zien wat dat al met mensen doet. Het geeft zoveel rust om gewoon te eten te hebben. Soms zitten mensen nét boven de grens om in aanmerking te komen voor een pakket. Vaak zeggen we dan: kom toch maar een paar keer langs. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat mensen voor altijd bij de Voedselbank blijven. Daarom doen we na een half jaar een check om te zien of er iets verbeterd is en mensen misschien weer op hun eigen benen kunnen staan.”

“Tijdens de intakegesprekken hoor je vaak de meest ellendige verhalen. Het grijpt me aan dat er in onze gemeente tientallen mensen zijn die niet in staat zijn om hun eigen gezin te eten te geven. Bij de Voedselbank kan ik deze mensen heel concreet helpen. Ook Jezus hielp mensen op zo’n praktische manier: hij vermenigvuldigde vijf broden en twee vissen. In Nederland wordt veel vergaderd om zaken voor elkaar te krijgen. Soms wat teveel; de ondoordringbare bureaucratie is de oorzaak van veel problemen. Bij de Voedselbank geven we mensen met honger gewoon te eten. Daaraan bijdragen is voor mij de manier om mijn geloof praktisch uit te dragen.”