bezoek ons op facebook facebook logo

Veenhartkerk Logo

Efeze 4:1-16
Gerbram Heek

Wie zijn wij?

Wat voor kerk is de Veenhartkerk?

De Veenhartkerk past niet in een hokje. Het is geen ouderwetse kerk, maar ook geen moderne kerk. We geloven in de oude overtuigingen van het christelijke geloof, maar vertalen die naar vandaag. We zijn geen zware kerk, maar ook geen lichte kerk. We geloven in de slechtheid en zondigheid van de mens, maar we leven vanuit de zekerheid dat we geliefd en gekend zijn door Jezus Christus. We zijn geen strenge moralistische kerk, maar ook geen vrije liberale kerk. We geloven niet dat God meer van ons houdt als we ons aan de regels van de bijbel houden. We geloven ook niet dat we zelf mogen bepalen wat goed en fout is. Maar we vertrouwen op Jezus Christus. Door hem houdt God van ons en wij willen niets liever dan ons hele leven in alle facetten aan hem geven.

Wat vertellen wij?

Wij vertellen het verhaal van Jezus Christus. Dit verhaal laat ons zien dat we zondiger, slechter en hulpelozer zijn dan we durven denken. Zo erg dat alleen het leven en de dood van de Zoon van God ons kan redden. Tegelijk vertelt het ons dat we in Christus meer geliefd en geaccepteerd zijn dan we durven te dromen.
Wij geloven dat het verhaal van Jezus Christus jouw leven in alle facetten kan veranderen. Het geeft je een totaal nieuw zelfbeeld. Je identiteit wordt steeds meer bepaald door hoe God naar je kijkt en van je houdt in Jezus. Je kunt niet langer denken dat je het best goed doet, je kunt ook niet langer denken dat je er helemaal niets van kunt. Je mag je masker afzetten; je hoeft je niet langer beter voor te doen dan je bent. Jezus kent je helemaal en houdt toch van je. Deze verandering raakt niet alleen ons zelfbeeld, maar werkt door in alle onderdelen van ons leven.

Je kunt dus zeggen dat het verhaal dat de Veenhartkerk vertelt een optimistisch verhaal is. Het erkent de pijn en de ellende die we om ons heen zien in de wereld en in ons eigen leven. En toch biedt het een hoopvolle werkelijkheid. Het vertrouwen in die werkelijkheid noemen wij geloven. Door dit vertrouwen zijn wij een kerk waar de sfeer opgewekt en enthousiast is en niet bedrukt en beklemmend.

ontdek filmmaand